Kollégium

Az Építőmérnöki Kar hallgatói a Vásárhelyi Pál Kollégiumban (VPK) kapnak elhelyezést, ami az Egyetem közvetlen szomszédságában található. A több mint 700 kollégista elhelyezésére alkalmas épület két szárnyból áll (A és B épület), melyben két- és négyágyas szobák vannak. Ebből az elsőévesek kivétel nélkül a tágasabb, négyágyas szobákban kapnak elhelyezést. Leendő szobatársaid megválaszthatod, ha eljössz a Gólyatáborba és az ott ismertetett módon beadod igényed. Az A épület 10, míg a B épület 9 szintes, melyeken belül lift szállítja a kollégistákat.

Kollégiumi férőhely pályázat leadása

Határidő: Sajnos a vírus helyzet miatt, erről még nincs információ
Kollégiumi felvételi pályázatot leadni a kefir.bme.hu oldalon tudtok.
A jelentkezéshez először is szükségetek lesz a Neptun-kódotokra, amit a sikeres felvételi hivatalos kiderülésekor fogtok megkapni levélben. Ezután a következő lépés az adataitok feltöltése a Neptun rendszerbe, majd pedig a KEFIR bejelentkezéshez szükséges címtáras belépő létrehozása. A pályázattal, valamint a jelentkezés menetével kapcsolatos egyéb tudnivalókról keressétek fel a kapcsolódó hírt a HK honlapon.
Amennyiben ezután még mindig maradt Bennetek megválaszolatlan kérdés, írjatok bátran a HK Kollégumi bizottságának az kollegium@emkhk.hu címre!

Szociális pályázat leadása kollégiumi felvételihez

A szociális pontokat a Hallgatói Képviselet a BME TJSZ 3. számú mellékletében meghatározottaknak megfelelően, a Műegyetemi Egységes Pályázati és Elbírálási Rendszerének (MŰEPER) felületén, ítéli oda.
Fontos tehát, hogy ha szociális pontokat is szeretnétek beszámíttatni a kollégiumi felvételi pályázatotokba, akkor mindenképpen le kell adnotok szociális pályázatot is az MŰEPER felületén!

A szociális pályázattal kapcsolatos minden további információt megtaláltok az említett leadási felületen és ezen a linken, de amennyiben maradt kérdésetek, forduljatok bizalommal a HK Szociális bizottságához a szocialis@emkhk.hu címen.

 

MŰEPER

Műegyetemi egységes pályázati és elbírálási rendszer

Pályázni a MŰEPER rendszeren keresztül lehetséges, a szükséges igazolásokat szükséges hiánytalanul feltölteni és határidőig elektronikusan leadni. Ezután a személyes bemutatási időszak keretein belül, a feltöltött igazolásokat be is kell mutatni a kari bírálóknak.

Kefir

Itt nem a tejtermékről van szó, hanem a Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszerről, melyben a jövőben a kollégiumi ügyeidet intézed majd. A belépést a Címtáras azonosítóddal teheted meg. Kérdés esetén bátran írj a kollegium@emkhk.hu e-mail címre!

 

Kollégiumi térítési díjak

A kollégiumi elhelyezésért térítési díjat kell fizetni, ennek összegei a 2020/21-es tanév őszi félévében a következőképpen alakulnak:
Állami ösztöndíjas hallgatóknak: 9 320 Ft/hó
Önköltséges hallgatóknak: 20 970 Ft/hó

Fontos! Ha egy hallgató lemond a kollégiumi férőhelyéről, a lemondással érintett, és az azt követő két hónap kollégiumi térítési díját is köteles kifizetni, valamint a következő félévben csak a rendes pályázat után üresen maradt férőhelyekre vehető fel.

Kollégiumi felvételi eredmények

Az előzetes kollégiumi felvételi eredmények kihirdetése később várható, a végleges eredményeket pedig ezután tesszük közzé, természetesen minden gépezetbe csúszhat hiba, úgyhogy kérlek legyetek türelemmel. Ha nem vettek fel kollégiumba itt az idő, hogy elkezdj albérletet keresni. Azt ajánlom, hogy ha lehet, építőmérnök hallgatókkal költözzetek össze, hiszen így tudtok egymásnak segíteni tanulmányi téren is, de a kollégiumi aula is kiváló hely lehet közös tanulásra. További tippeket, segítséget találsz ehhez az Albérlet keresési tanácsok fül alatt.

 

Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszer

Kollégiumi jelentkezés

Információ beköltözés előtt

Minden négyágyas szobában az ágyak mellett négy asztal és négy szék van. Az ágyak felett polcok, a szoba előterében négy szekrény található. Tartozik még a szobához egy fürdőszoba, ami egy zuhanyzót és egy mosdókagylót tartalmaz. Minden emeleten van két mellékhelyiség (férfi és női), valamint egy konyha pulttal és villanytűzhellyel.

Beköltözéskor érdemes hoznod:

Szobánként egy mikrohullámú sütőt
Némi takarítószert, hogy beköltözéskor a szobát olyan állapotra hozzátok, ami neked is megfelel
Saját ágyneműt, ha nem szeretnél a kollégium által biztosítottban aludni
UTP kábelt, amivel az internet elérésed tudod biztosítani
Némi eszközt a főzéshez, ha nem szeretnél minden nap a koli büféjében étkezni

Kollégiumi infrastruktúra

A VPK-ban lehetőséged nyílik majd mosógépek és szárítógépek használatára, ezek használata ingyenes, neked csupán a mosószert kell biztosítanod. A mosókonyhát nyitó kulcsot a portán igényelheti bárki egy fényképes igazolvány leadásával.

Ugyancsak a portán lehet intézkedni a vendégfogadás ügyében: ha látogatód érkezne, a portán igényelhetsz neki(k) vendégkártyát, mely belépést biztosít az épületszárnyak bejáratánál álló mágneskapukon. Ha estére is nálad aludna a vendég, akkor a portástól éjszaki vendégkártyát kérjetek: adni fog egy papírt, melyen fel kell tüntetnetek az adataitokat. A félév folyamán a Kollégiumok Igazgatósága minden ilyen éjszakai vendég/este után kiír nektek 500 Ft-nyi tartozást. Egy vendég egy hónapon belül maximum 8 éjszakát tölthet bent a kollégiumban.
Fontos, hogy minden vendégetekért ti vagytok a felelősek!

A Vásárhelyi Pál Kollégiumban vezetékes internet szolgáltatást van lehetőségetek igénybe venni, ehhez magatoknak kell beszerezni a kábelt, amiből a szoba elrendezésétől függően 5-10 méterre lehet szükségetek. A kollégiumi internet díja 6000 forint körüli összeg, melyért egész félévben szupergyors internetet kapsz. A kollégiumi internet szolgáltatást a VPKNet biztosítja, ő honlapjukon tudtok tájékozódni a regisztráció és a befizetés folyamatáról valamint arról hogyan tudjátok megkeresni a MAC címeteket.

A B épület alagsorában edzőterem, míg az A épület 8. emeletén kardio terem működik, ezek használata ugyancsak előfizetéshez kötött, de jóval kedvezőbb áron, mint a környékben található egyéb, ehhez hasonló helyek.