Gyakran Ismételt Kérdések

Hol és mikor tudok kolira jelentkezni?

Kollégiumra a https://kefir.bme.hu/login oldalon tudsz jelentkezni, a határidőket megtalálod az ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin.

Mit kell tennem, ha nem tudok belépni az oldalra?

Bizonyosodj meg róla, hogy jól írtad-e a neptun kódod és a jelszavad, vagy ha először lépsz be a honlapra, akkor a születési éved a megfelelő formátummal (pl.: 1995-04-01). Ha ezek után sem sikerül belépned, akkor írj a Kollégiumi Bizottságnak a kollegium@emkhk.hu elérhetőségre a problémával kapcsolatban.

Nem kaptam visszaigazoló e-mailt arról, hogy leadtam a jelentkezésem. Mit tegyek?

A jelentkezésed véglegesítéséről szóló visszaigazoló e-mailt a Neptunban megadott e-mail címedre kapod. Amennyiben nem érkezik meg, akkor írj a Kollégiumi Bizottságnak!

Hogyan tudok szobára jelentkezni?

Szobára a https://kefir.bme.hu/login oldalon tudsz jelentkezni, a határidőket megtalálod az ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin.

4 ágyas szobaigénylést szeretnénk leadni, de csak 3-an vagyunk. Megkaphatjuk ennek ellenére?

Igen, megkaphatjátok. Ebben az esetben a negyedik hallgatót mi osztjuk mellétek.

Amennyiben többen is leadták ugyanarra a szobára az igénylést, mi alapján dől el, hogy ki kapja meg?

Attól függ, hogy milyen típusú szobát igényeltél. A 2×2 ágyas ágyas szobáknál a magasabb összesített közösségi ponttal rendelkezők, 4 ágyasoknál a magasabb kollégiumi átlagponttal rendelkezők kapják az igényelt szobát. A 2 ágyasok esetén a rendszer összetettebb, erről tájékozódj az aktuális Kollégiumi Felvételi Szabályzatból!

Más kar hallgatójával szeretnék együtt lakni. Kinek kell jeleznem?

A kollégiumi jelentkezés lezárta előtti héten kell jelezned a kollegium@emkhk.hu címen.

Kaphatok kolit, ha van lejárt határidejű tartozásom?

Amennyiben a kollégium felé van tartozásod csak az után részesülhetsz férőhelyben, ha kifizetted a fennálló tartozásod. Az egyetem felé lévő tartozások (pl.: kurzus ismételt felvétele, pótpót ZH különeljárási díj, pót házileadás díja stb.) nem számítanak a kollégiumba való beköltözés során.

Milyen szobákban történik az elhelyezés?

4 ágyasban, 2 ágyasban, illetve 2×2 ágyasban. Elsősök elsősorban négyágyas szobában kapnak férőhelyet, ugyanis a többi szoba igénylése feltételekhez kötöttek, melyeket az aktuális Kollégiumi Felvételi Szabályzatban olvashattok.

Milyen berendezés található a szobákban, mit érdemes otthonról hoznom?

Hallgatónként a kollégium biztosít asztalt, széket, ágyat, internethozzáférést, valamint lehet igényelni ágyneműhuzatot, paplant és asztali lámpát. A szobához tartozik egy kis hűtő, továbbá ruhásszekrények és polcok. A szobák egyik előnye, hogy saját zuhanyzóval rendelkeznek, de ezt nektek kell takarítanotok. Az első alkalommal, beköltözéskor érdemes sok takarítószert hozni, hiszen egy nyár alatt leporolódnak a berendezések. Az itt felsoroltakon túl érdemes beszereznetek mikrohullámú sütőt, hajszárítót, egyéb használati tárgyakat.

Hogyan tudok vendéget fogadni? Éjszakára is maradhat?

A kollégiumba belépő vendégek adatait a portán rögztik, amihez szükséges a vendég fényképes igazolványa. Akkor tudod fogadni a vendégedet, ha te magad is megjelensz a portán a vendéged érkezésekor. Reggel 4 és 7 óra között éjszakai vendégkártyát kell igényelned. Minden vendég egy hónapban 8 éjszakát tölthet bent (500 forint/éjszaka). Amennyiben a vendég kimerítette a 8 éjszakát és még egyszer bent alszik akkor az első alkalommal 2500 forint a büntetés, másodjára pedig 5000 forint és onnantól számítva nem vehet fel vendégkártyát abban a hónapban. Ezeket az összegeket a vendégfogadó Neptunján írják ki. Vigyázz, ha elmulasztod bejelenteni a vendégedet éjszakára, az 2500 forintba kerül! Ha a vendéged bármilyen kárt tesz a vendégkártyájában, a költségek a téged terhelnek.

Valami elromlott a szobában, kinek kell jeleznem?

A gondnokságon, lehetőleg a hiba megjelenését követően azonnal. Hétvégén és a gondnokság nyitvatartásán túl a portán található füzetbe írhatod be.

Szorgalmi időszakban 22 óra után hangoskodnak a teraszon/szobában és ez zavar engem, mit kell tennem?

Először próbáld megbeszélni a hangoskodókkal, hogy téged zavarnak és próbáljanak meg csendesebbek lenni (hivatkozhatsz a házirendre is). Amennyiben ezek után is probléma lenne velük akkor a portásnak jelezd, aki értesíti az ügyeletes kollégiumi mentort. A hangoskodók ezt követően akár fegyelmi pontokra is számíthatnak.

Szeretnék a szobámban egy medencét felállítani, de a házirendre hivatkozva azt mondták, hogy nem lehet. Hol találom meg a házirendet?

A aktuális házirendet az ÉMK HK oldalán és a Kollégiumok Igazgatóság oldalán is megtalálod.

Eltört a belépőkártyám. Kinek kell ezt jeleznem és mi az anyagi vonzata?

A Kollégiumi Bizottságnak kell jelezned a kollegium@emkhk.hu e-mail címen. A hiba elhárításáig a portán átmenetileg kapsz vendégkártyát. Az anyagi vonzata 2500 Ft, melyet Neptunban kell majd befizetned.

Mitől függ, hogy ki kap 2 ágyas szobában elhelyezést?

A kétágyas szobáknak vannak előfeltételei. A hallgatókat két csoportba osztjuk, az első csoportba tartoznak azok akiknek már van 180 teljesített kreditjük vagy legalább 45 köri pontjuk az előző félévről. Először velük töltjük fel a kétágyas szobákat. A második csoportba azok tartoznak akiknek 140 és 180 közötti teljesített kreditjük van vagy 35-45 köripontjuk az előző félévből. Amennyiben az első csoportból elfogytak az emberek, akkor a második csoportból töltjük fel a szobákat. Továbbá a szobafoglalás során a szoba lakóinak összesített tanulmányi-közösségi pontszámát vesszük alapul.

Félév közben vissza szeretném mondani a kollégiumot, mik ennek a következményei?

Következő félévben automatikusan a várólista végére kerülsz, valamint ki kell fizetned a megkezdett hónapot plusz a félévből hátralévő hónapokból maximum kettőt.

Költségtérítéses képzésen vagyok, kaphatok kolit?

A költségtérítés nem befolyásolja a férőhelyosztás menetét, de a TJSZ 1-es számú mellékletében leírtak szerint magasabb a térítési díj.

Szociális alapon kaphatok kolit?

BSc Elsőféléves jelentkezett hallgatók 90%-a szociális alapon kap kollégiumot, 10%-a pedig felvételi pontszám alapján. Az MSc Elsőféléves, illetve BSc és MSc Felsőbbéves hallgatók esetében viszont 10% kap csak szociális alapon kollégiumot. A ponthatár minden félévben változik, mert az aktuális igénylők szociális helyzetétől függ.

Milyen átlagtól lehet kolit kapni? Mennyi szokott lenni a ponthatár?

Nem tudjuk előre megmondani, hogy milyen átlagtól lehet kollégiumot kapni, mert ez minden félévben más. Függ a hallgatók tanulmányi átlagától és ágazatától.

MSc elsős leszek. Nekem is az utolsó két félévem kreditindexe fog számítani?

Nem, neked a felvételi pontszámod fog számítani és a köri pontod, ha volt az előző félévben.

Meddig kell kiköltöznöm a koliból?

Az ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin meghirdetett időpontokban, melyeket a vizsgaidőszak folyamán hirdetünk ki.

Csak hétvégén tudok kiköltözni, amikor nincs gondnokság, kitől kérjek erre engedélyt?

Amennyiben nem tudsz a megadott időpontban költözni, írj a Kollégiumok Igazgatóságnak a kollegiumok@mail.bme.hu elérhetőségen, vagy keresd fel előzetesen személyesen a gondnokságot.

Kiköltözhetek később?

Erre a Kollégiumok Igazgatóságtól tudsz engedélyt kérni a kollegiumok@mail.bme.hz elérhetőségen. Ugyanis, ha a szobádba más hallgatók költöznek a dolgaidat el kell vinned.

Félév közben átköltözhetek másik szobába?

Csak az ÉMK HK és a Kollégiumok Igazgatóság engedélyével. Általában adunk erre is egy határidőt és ezt kérünk tartsd be.

Mekkora az esély, hogy várólistáról bekerülök?

Ez sok mindentől függ, például, hogy hanyadik vagy a várólistán, őszi vagy tavaszi félévben vagyunk-e, illetve hány visszamondó van. E-mailben és telefonon értesítünk, ha bekerültél.