Jelentkezés

Kollégiumra a http://kefir.bme.hu/ oldalon tudsz jelentkezni, a határidőket megtalálod az ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin.

Belépni a BME Címtáras azonosítóddal tudsz. Amennyiben még nem rendelkezel ilyennel, a Gólyáknak létrehozott információs fülön tudsz tájékozódni a létrehozásáról.

Bizonyosodj meg róla, hogy a téged érintő pályázási időszak pontos időszaka mikor van, az erre irányuló határidőket megtalálod az ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin. Amennyiben nem ez a probléma, jelezd nekünk a kollegium@emkhk.hu címre.

Nem, kollégiumi férőhelyet a BME csak teljes idejű képzésben részt vevő hallgatója kaphat.

Nem, kollégiumi férőhelyet a BME csak aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója kaphat.

A jelentkezés leadására van lehetőséged, de nem fogsz tudni beköltözni, amíg nincsen aktív hallgatói jogviszonyod az Egyetemen.

Valószínűleg nincsen igazolványkép feltöltve az adatlapodhoz. Az igazolványképeket a kari admin hagyja jóvá.

Nem, az egyes kollégiumokban változó a kollégiumi díj.

Nem, a nyári kollégiumi díj magasabb.

Szobaigénylés

A szobaigénylést menetét a ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin olvashatod, ezen felül amennyiben részesültél kollégiumi férőhelyben, a KEFIR-en létrehozott űrlap segítségével tudsz szobára jelentkezni.

Igen, megkaphatjátok. Ebben az esetben a negyedik hallgatót mi osztjuk mellétek.

Attól függ, hogy milyen típusú szobát igényeltél. A 2×2 ágyas ágyas szobáknál a magasabb összesített közösségi ponttal rendelkezők, 4 ágyasoknál a magasabb kollégiumi átlagponttal rendelkezők. A 2 ágyasok esetén a rendszer összetettebb, erről a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban találod meg a pontos lehetőségeidet.

A kollégiumi jelentkezés előtt kell jelezned az illetékes Hallgatói Képviseletnél, esetünkben a kollegium@emkhk.hu címen.

Nem, ebben az esetben csak az után részesülhetsz férőhelyben, ha kifizetted a fennálló tartozásod.

Amennyiben nem közösen adjátok le a szobajelentkezést, azonos nemű szobatársak közé kerülsz, viszont ha jelzitek a koedukált igényeteket, illetve hozzájárultok a koedukált szoba létrehozásához, akkor ez a helyzet fennállhat.

VPK

4 ágyasban, 2 ágyasban, illetve 2×2 ágyasban. Elsősök elsősorban négyágyas szobában kapnak férőhelyet, ugyanis a többi szoba igénylése feltételekhez kötöttek.

Hallgatónként a kollégium biztosít asztalt, széket, ágyat, internethozzáférést (térítés ellenében), valamint lehet igényelni ágyneműhuzatot és paplant. A szobához tartozik egy kis hűtő, továbbá szekrények és polcok. A szobák egyik előnye, hogy saját zuhanyzóval rendelkeznek, de ezt nektek kell takarítanotok. Az első alkalommal, beköltözéskor érdemes sok takarítószert hozni, hiszen egy nyár alatt leporolódnak a berendezések. Az itt felsoroltakon túl érdemes beszereznetek mikrohullámú sütőt, hajszárítót, egyéb használati tárgyakat.

A kollégiumba belépő vendégek adatait a portán rögztik, amihez szükséges a vendég fényképes igazolványa. Akkor tudod fogadni a vendégedet, ha te magad is megjelensz a portán a vendéged érkezésekor. Reggel 4 és 7 óra között éjszakai vendégkártyát kell igényelned. Minden vendég egy hónapban 8 éjszakát tölthet bent (500 forint/éjszaka). Amennyiben a vendég kimerítette a 8 éjszakát és még egyszer bent alszik akkor az első alkalommal 2500 forint a büntetés, másodjára pedig 5000 forint és onnantól számítva nem vehet fel vendégkártyát abban a hónapban. Ezeket az összegeket a vendégfogadó neptunján írják ki. Vigyázz, ha elmulasztod bejelenteni a vendégedet éjszakára, az 2500 forintba kerül! Ha a vendéged bármilyen kárt tesz a vendégkártyájában, a költségek a téged terhelnek.

A gondnokságon, lehetőleg a hiba megjelenését követően azonnal. Hétvégén és a gondnokság nyitvatartásán túl a portán található füzetbe írhatod be.

Először próbáld megbeszélni a hangoskodókkal, hogy téged zavarnak és próbáljanak meg csendesebbek lenni (hivatkozhatsz a házirendre is). Amennyiben ezek után is probléma lenne velük akkor a portásnak jelezd, aki értesíti az ügyeletes kollégiumi mentort. A hangoskodók ezt követően akár fegyelmi pontokra is számíthatnak.

A gondnokságon kell jelezned a problémát, a hiba elhárításáig a portán átmenetileg kapsz vendégkártyát. Az anyagi vonzata 2500 Ft, melyet neptunban kell majd befizetned.

Ebben az esetben lemondasz az adott várólistán elfoglalt helyedről, semmi egyéb következménye nincs.

5 munkanap, viszont amennyiben szándékozol beköltözni és nyomós indok miatt ez nem lehetséges számodra 5 munkanapon belül, jelezned kell a HSZI számára.

Munkaidőben keresd meg az egyik kollégiumi gondnokot, munkaidőn kívül az ügyeletes mentort. További információkat tőlük kapsz.

Nem feltétlen, a Mentorgárda tagjai karunk öntevékeny hallgatói, akik ténylegesen az elsőévesekkel és programok szervezésével foglalkoznak. Emellett vannak kollégiumi mentorok meghatározott számban, akik “nevelőtanári” feladatokat látnak el, ők ellenőrzik a szobákat, hozzájuk tudsz fordulni probléma esetén és ügyelnek munkaidőn kívül.

Igen, minden hallgató felel a saját szobájának tisztaságáért és rendjéért, amennyiben nem megfelelő állapotban van a szoba, fegyelmi pontokat is kaphatsz érte. A közös helyiségeket (folyosó, wc) a takarítószolgálat tisztítja, viszont az ott okozott rendetlenséget is neked kell rendbetenni.

Azonnal jelezned kell a portaszolgálatnak! Telefonszámukat megtalálod a honlapunkon, illetve a konyhákban. Amennyiben nem te okoztál problémát, de a tűzjelző megszólal, köteles vagy a menekülési útvonalon azonnali hatállyal elhagyni az épületet.

Elsősorban saját hatáskörben a lakószobádban. Minden szinten található elem/műanyaggyűjtő kis mértékben, viszont a kollégium belső udvarára lehordva tudod hatékonyan gyűjteni a műanyag, fém, papír és üveghulladékot.

Férőhelyosztás menete

A kétágyas szobáknak vannak feltételei, melyek közül az elsőszámú, hogy a VPK kétágyas szobáira az ÉMK hallgatóinak van lehetőségük pályázni általánosságban. Innentől a megszerzett kreditjeit és közösségi pontjaid alapján kategóriákba sorolunk téged, illetve a megjelölt szobatársadat (amennyiben van). Két kategóriába kerülhetsz a fentiek mértékét tekintve, amik alapján rangsorolásra kerülnek az emberek. Az aktuális kritériumokat a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban találhatod.

Következő félévben automatikusan a várólista végére kerülsz, valamint ki kell fizetned a megkezdett hónapon kívül még kettőt.

Az önköltség nem befolyásolja a férőhelyosztás menetét, de a TJSZ 1-es számú mellékletében leírtak szerint magasabb a térítési díj

Elsőévesként és felsőbbéves hallgatóként is kaphatsz szociális alapon kollégiumot, mely a szociális pályázatod alapján meghatározott szociális pontszám alapján történik. A ponthatár minden félévben változik, mert az aktuális igénylők szociális helyzetétől függ. Amennyiben felsőbbéves hallgatóként nincs elegendő szociális pontod, a tanulmányi és közösségi pontszámod beszámításával is van lehetőséget a kollégiumba bekerülni, elsőéves hallgatóként a felvételi pontszámod alapján kaphatsz kollégiumot más esetben.

A tanulmányi pontszámod az elmúlt két félévben elért kreditindexet átlaga alapján lesz meghatározva. Amennyiben egy lezárt félévvel rendelkezel, az adott félév kreditindexe számíit.

Nem tudjuk előre megmondani, hogy milyen átlagtól lehet kollégiumot kapni, mert ez minden félévben más. Függ a hallgatók tanulmányi átlagától, ágazatától, köri tevékenységétől. Elsőéves hallgatók esetén ez a felvételi pontszámok rangsorolásától függ.

Nem, neked a felvételi pontszámod fog számítani és a köri pontod, ha volt az előző félévben.

Az ÉMK HK honlapjának a szociális fülén ílletve az ESZB honlapján

Először ellenőrizd a KEFIR-ben a jelentkezésedet, hogy véglegesítetted-e már. Ha igen, jelezd a kollegium@emkhk.hu e-mail címen!

Alapvetően az ÉMK-s hallgatók a Vásárhelyi Pál Kollégiumban kerülnek elhelyezésre, de igény szerint, előzetes egyeztetés alapján lehetőség van bármelyik BME-s kollégiumban lakni.

Az adott szobába való költözésben előnyt élveznek azok, akik magasabb kategóriába tartoznak, illetve az aktuális félévet megelőző félévben abban a szobában kaptak elhelyezést.

Minden képzésed során egyszer igénybe veheted a szakmai gyakorlat kedvezményt. Ekkor a képzésednek megfelelő szakmai gyakorlat időtartamára a félévközi díjnak megfelelő áron veheted igénybe a nyári kollégiumi férőhelyet. A gyakorlatot ebből a szempontból nem kell igazolnod. Amennyiben kizárólag a gyakorlat idejére szeretnél férőhelyet, a be és kiköltözésnek fix időpontjai vannak, ezt vedd figyelembe.

Mivel nyáron a BME kollégiumai nem üzemelnek 100%-os kihasználtsággal, minden jelentkező kap férőhelyet, kivéve a kollégiumból kitiltott személyek.

Bármelyik BME-s kollégiumba költözhetsz, amennyiben nem telik be az adott épület összes kiadható férőhelye.

Költözés

A ÉMK HK hivatalos hírcsatornáin meghirdetett időpontokban, melyeket a vizsgaidőszak előtt kihirdetünk.

Amennyiben nem tudsz a megadott időpontban költözni, írj a HSZI-nek, vagy keresd fel személyesen a gondnokságot.

A Vásárhelyi Pál Kollégiumba az ÉMK HK és a HSZI által közölt költözési napokon tudsz beköltözni, amennyiben a Gondnokság nyitvatartási idejében érkezel. Időpontfoglalás nem szükséges.

Előzetes levélváltással a HSZI kollégiumokért felelős munkatársával, lehetőséged van a gondnoki nyitvatartáson kívüli beköltözésre is.

Erre a HSZI adhat rá engedélyt. Ugyanis, ha a szobádba más hallgatók költöznek a dolgaidat el kell vinned.

Csak a ÉMK HK és a HSZI engedélyével. Általában adunk erre is egy határidőt és ezt kérlek tartsd be.

Ez sok mindentől függ, például, hogy hanyadik vagy a várólistán, őszi vagy tavaszi félévben vagyunk-e, illetve hány visszamondó van. E-mailben és telefonon értesítünk, ha bekerültél.

Kollégiumi férőhely visszamondásodat a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóságnak kell jelezned a kollegiumok@bme.hu e-mail címen.

Igen, előzetes egyeztetés alapján, de később mint a legkorábbi beköltözési időpont.

Igen, tudnak. Jelezd a portán, hogy szeretnél bevinni egy segítőt, és őt a forgóvillán beengedik.

A jogviszony megszűnése után 8 napod van kiköltözni a kollégiumból, az adott hónapot és a hátralévő időt a félévből, de legfeljebb két hónapot ki kell fizetned.

Igen, az egész vizsgaidőszakban, munkaidőben, azonban a félévből visszamaradt időre vonatkozó kollégiumi bentlakási díjat is ki kell majd fizetned.

Nem, amennyiben a hivatalos beköltözési sávokban érkezel, sorbaállás útján tudsz beköltözni, a VPK-ban nincs szükség időpontot foglalni.