Kedves gólyák!

Sok szeretettel köszöntünk titeket a BME Építőmérnöki Karán!

Mi vagyunk az Építőmérnöki Kar Hallgatói Képviselet (ÉMK HK). Amit egyelőre érdemes tudnotok az az, hogy mi foglalkozunk a kollégiumi elhelyezéssel, a szociális pályázatok bírálásával és segítünk a Gólyatábor szervezésében is. A későbbiekben oktatási ügyekben, valamint pályázat leadás során is fordulhattok Hozzánk. Amennyiben kérdésetek vagy problémátok van a fent említettekkel kapcsolatban, írjatok nekünk bátran. Ezt az oldalunkat felsőbbévesként is gyakran tanulmányozzátok, hiszen rengeteg hasznos, nélkülözhetetlen dolgot megtalálhattok rajta.

Az egyetemi tanulmányok megkezdése rengeteg új tudnivalóval, intézni valóval jár, ezért kérjük, hogy az alábbiakat mindenképpen tegyétek meg:

Tanulmányozzátok végig a lentebb található füleket:
A Teendők listája fülön összeszedtük, hogy miket kell, illetve érdemes számotokra elvégezni az évkezdés előttől, kezdve egészen az első félévetek végéig. Ezen kívül eljuthattok a Gólyatáborunk honlapjára, olvashattok kicsit bővebben a szociális pályázatokról és a kollégiumunkról. Érdemes megnéznetek a Gyakran Ismételt Kérdések pontot is, mivel itt sok hasznos információt kaphattok az egyetemista létről.

Lépjetek be az évfolyam hivatalos Facebook-csoportjába itt!
Itt a csoporttagok az évfolyamtársaitok, a Hallgatói Képviselet tagjai, valamint a mentoraitok lesznek így gyorsan választ kaphattok a kérdéseitekre, valamint hamar értesülhettek a Titeket érintő legfontosabb hírekről, eseményekről. A könnyebb azonosíthatóság érdekében kérjük facebook profilotokban szerepeljen, hogy az Építőmérnöki Karra jártok!

Facebook és Instagramm

Lájkoljátok a Hallgatói Képviselet Facebook-oldalát itt!
Itt számos információval gazdagodhattok első kézből, valamint sok egyéb hasznos tartalmat is itt találhattok meg.

Kövessétek a Hallgatói Képviselet Instagram-profilját itt!
Itt a hasznos információkon, emlékeztetőkön túl rengeteg plusz, izgalmas pillanatképppel is találkozhattok az építőmérnökségről.

Amit az ÉMK HK Honlapunkról tudni érdemes

Olvassátok gyakran a Hallgatói Képviselet hivatalos honlapját!
Itt értesülhettek minden olyan hivatalos és nélkülözhetetlen tudnivalóról (pl. zárthelyi ütemterv, kollégiumi férőhely pályázat, szociális ösztöndíj, tanulmányi ösztöndíj, stb.), amiről nem érdemes lemaradni.

Amit az ÉMK Kari Honlapról tudni érdemes

A mi honlapunkhoz hasonlóan olvassátok gyakran az Építőmérnöki Kar hivatalos honlapját is!
Itt olvashattok minden olyan hivatalos tudnivalóról (pl. gólyáknak meghirdetett felkészítő órák, tantárgyi adatlapok, ÉMK-val kapcsolatos újdonságok, TDK, képzésekkel kapcsolatos információk, stb.), amiről nem érdemes lemaradni.

Gólyáknak különösen ajánlott a számukra külön létrehozott oldal megtekintése.

Egyéb infók

Hamarosan kaptok egy levelet, amely tartalmazza az aktuális legfontosabb információkat (koli, szoc, stb.), illetve a levél aljára bekerül a feliratkozási link az elsőévesek levelezőlistájára, ahol elsőkézből értesülhettek a csak Benneteket érintő információkról. Figyeljétek majd a felvételi eljárás során megadott e-mail címeiteket! A tapasztalat szerint gyakran elkeveredhetnek a levelek, ezért ha nincsen, ajánlott már most egy gmailes cím létrehozása, mellyel biztosan nem fordul elő ez a probléma!

Bár elsőre soknak tűnhet, azonban nem érdemes kihagyni egyiket sem!

Amennyiben nem találnátok valamely kérdésetekre a választ, forduljatok hozzánk bizalommal és írjatok nekünk a info@emkhk.hu-n.

Az Egyetemet elkezdve már lehetetlenné válik, hogy saját számítógép nélkül próbáljunk boldogulni, hiszen a legtöbb információ, tananyag, feladat interneten érhető el, vagy számítógéppel kell majd megoldani.

Az építősök esetén ez egy igencsak fontos kérdés, hiszen fogtok használni különböző 3D-s modellező programokat és tervező programokat. Ezek sajnos olykor igencsak erőforrás-igényesek, ráadásul sok időt meg tud takarítani az ember, ha nem kell minden egyes mozdulatnál sokat várni a gépre.

Eleinte ezekre a programokra még jóval kevesebb hangsúly kerül. Később viszont megjelennek már majd az AutoCAD, MathCAD és egyéb programok is, melyek már jóval több erőforrást igényelnek és használatuk egyes tantárgyak esetében egyik pillanatról a másikra kiváltja majd a szabadkézi rajzolást. Hosszú távon tehát mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy szükségetek lesz egy erős számítógépre.

Laptop, vagy asztali?

Ezt mindenki döntse el saját belátása szerint, azonban tény, hogyha mindenképpen kell venni egyet, a laptop az első években sokkal praktikusabbnak bizonyulhat. Könnyen lehet hazautazni vele, bevinni az Egyetemre konzultálni, közösen dolgozni.

De milyet vegyek?

Célszerű úgy gondolkozni, hogy a laptop legyen minőségi, kibírjon akár 4-5 évet is, hiszen addig minimum idejártok az Egyetemre, és nem kis kiadásról van szó. Az alapján mérlegeljétek, hogy képes legyen futtatni a már említett programokat, hogy ha szükségetek lesz rá 1-2 év múlva, ne kelljen másik laptopot vásárolni.
Emellett lehet előre is tervezni, hogy pl. egy későbbi komolyabb konfiguráció megvásárlása esetén megmaradhasson a laptop, mint hordozható munkaállomás.

Specifikációk:

Processzor: mindenképpen 4 magos, lehetőség szerint legalább Intel i5, vagy azzal hasonló erősségű. Ha még most nem is érezhető az előnye, később könnyen megtérülhet a haszna.
RAM: 4GB alatt ma már nem érdemes semmi esetben sem venni laptopot, azonban a szerkesztőprogramokkal a későbbiekben a 8GB a biztosabb megoldás. Ezzel már kényelmesen el lehet dolgozni, de persze lehet nagyobban is gondolkozni, amennyiben a pénztárca engedi.
Videokártya: az mérnöki programok kevésbé használják, de egy 2 GB-os videokártya javallott minimum, hogy kényelmesen lehessen rajta később is dolgozni.
Merevlemez: ennek mérete attól függ, mennyi filmet szerettek nézni, de egy 500GB-1TB méretű merevlemez már bőven elegendő tud lenni hosszú távon is.
SSD: opcionális, de erősen ajánlott. Sokkal gyorsabb lesz tőle a számítógépetek, gyorsabban töltődnek be rajta a programok, valamin használati sebességben is könnyen észrevehető teljesítménynövekedést jelent.
Felbontás: még mindig elterjedt felbontás jelenleg az 1366*768 pixel. Sajnos a későbbiekben a különböző tervező programok felületei rengeteg helyet el tudnak foglalni a képernyőből, így ha van rá mód, érdemesebb nagyobb felbontással rendelkező laptopot vásárolni (FullHD – 1920*1080px), vagy netán, amikor szükség lesz rá, egy nagyobb felbontású külső monitorral kiegészíteni.

Programok:

Dokumentumszerkesztés, PDF kezelés, a már korábban említett 3D-s modellező programok… Az első években nagyjából ezekre lesz szükségetek. Fontos megjegyezni, hogy rengeteg ingyenes alkalmazás létezik, amely kielégíti az első években felmerülő igényeket, és az elején nem kell semmilyen programot sem megvennetek.

Az Egyetem hallgatóinak az aktuális Windows operációs rendszer ingyenesen elérhető, így új számítógép vásárlása esetén érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott gép elérhető-e operációs rendszer nélküli konstrukcióban, olcsóbb áron. Ezen felül a legtöbb, egyetemen oktatott és használt programnak is létezik ingyenes oktatási verziója, amihez hallgatóként könnyedén hozzáférhettek.

Ingyenes Windows, Office programok: msdnaa.bme.hu

Miután Gólyatáborban megismertétek egymást, a szervezőket és kicsit az Egyetem működését is, itt az ideje, hogy testközelbe kerüljetek mindazzal, amiről eddig csak meséltek nektek. E program során kialakulnak a tankörök, melyeket a mentorok vezetnek majd és megismerhetitek azokat a társaitokat is, akik nem értek rá elmenni a Gólyatáborba. Ezen a héten rengeteg alkalom fog adódni, hogy bevegyétek őket is a csapatba.

A Reghét közvetlenül a tanítást megelőző, úgynevezett regisztrációs héten, augusztus 28 – szeptember 2-ig kerül megrendezésre, így lesz időtök a költözködésre, a további tanszerek beszerzésére és az összes tanulmányi ügyetek elintézésére. A mentorok közreműködésével kaptok egy gyorstalpalót az Egyetem és a Kruspér utca 2. alatti Vásárhelyi Pál Kollégium környékéről és a közeli menzákról, valamint olyan oktatásokban részesítenek Titeket, amik nagyban megkönnyítik az évkezdést. Az őshonos budapestiek se hagyjanak ki semmit, a Várostúra is sok újdonságot nyújthat a legnagyobb választékú papírboltokkal és budapesti látványosságokkal.

Mindezeket a programokat átszövik és feldobják a tankörös programok, közös versenyek, játékok és ennek köszönhetően még az első tanítási napotok előtt szórakozhattok egy jót.

 

A Reghét pontos menetrendjéről hamarosan tájékoztatunk Titeket! 😉

 

Programok leírása a Mentorgárda honlapjának segítségével:

Kollégiumi beköltözés

A regisztrációs hét első napján a Hallgatói Képviselet és a Mentorgárda tagjai segítségével beköltözhettek a Vásárhelyi Pál Kollégiumba.

Kollégiumi bejárás

Miután elfoglaltátok szobáitokat, körbevezetünk Titeket a kollégiumban, hogy mi hol található, illetve számos hasznos tippet adunk, hogy zökkenőmentes lehessen a kollégiumi bentlakásotok.

Vásárhelyi túra

Azért, hogy a Regisztrációs Hét a legjobban teljen, egyből első este körbevezetünk Titeket a környék “vendéglátóipari egységein”. Az utolsó állomás hagyományosan karunk legöregebb körének bulija, a DRÖNK szokott lenni.

Fizika felkészítő

Sokéves tapasztalat, hogy a középiskolások felkészültsége nem azonos szintű, nem azonos mélységű a műszaki tárgyakhoz szükséges alaptárgyakból sem. A matematika-, illetve a fizikafeladatok megoldását, és a számolási műveletek elvégzésének sajátosságait célszerű gyakorolni, hogy az egyetemi tanulmányokban ezek készségszinten menjenek majd, ne ez legyen az akadálya a jobb osztályzatoknak. A felkészítő főként a középiskolai fizika tantárgyi ismeretekre építve, illetve azt felfrissítve, interaktív módon közös gondolkodásra és feladatvégzésre inspirál. A felkészítő ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebben: https://epito.bme.hu/felkeszito-napok

Városfelforgatás

Ez a legnépszerűbb programunk, de nem is csoda, hiszen hatalmas hangulata van ennek a pár órának. Elindulunk a belvárosba és megmutatjuk mindenkinek, kik is vagyunk! Gólyatáncot táncolunk, Építős nótákat énekelünk és nem hagyjuk, hogy a környékről úgy menjen valaki haza, hogy ne hallott volna az Építőmérnöki Karról!

Gólyaséta

Erre a programra érdemes eljönni! A legtöbb órátok a K (Központi) épületben lesz, mely első látásra nem tűnik labirintusnak, de higgyetek nekünk, rosszabb, mint a Roxfort! A program során megismerhetitek azokat a tantermeket, ahol a tanítási időszakban a legtöbbet lesztek. A jó hangulat érdekében megfűszerezzük a programot egy csapatok közti vetélkedővel.

Beiratkozás

A Beiratkozás az első és legfontosabb feladatotok, amit a Regisztrációs héten el KELL végeznetek, különben pótdíjat kell fizetnetek! Beiratkozásoddal jön létre a hallgatói jogviszonyod, attól a naptól leszel az Egyetem hallgatója. Az ünnepélyes tanévnyitóról (ahol illik az alkalomnak megfelelő öltözetben megjelenni), a beiratkozásról, és az első (regisztrációs) héten tartott tájékoztatók időpontjairól a Központi Tanulmányi Hivatal (http://kth.bme.hu/) által kiküldött levélből tájékozódhattok teljes körűen. A beiratkozás után eldöntheted, hogy aktív vagy passzív féléven szeretnél lenni.
Beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:
-személyi igazolvány,
-a felvételi döntésről kapott határozat,
-a születési anyakönyvi kivonat fénymásolata,
-a felvételi eljárás során benyújtott dokumentumok eredeti és fénymásolt példányai (középiskolai bizonyítvány, érettségi, nyelvvizsga, technikusi oklevél, leckekönyv, főiskolai oklevél, stb.)”

Chilisbab

A beiratkozást követően – miután megismerkedtetek a mentoraitokkal – kell egy kis feltöltődés, így a Mentorgárda szervez nektek egy bográcsozást! Vendégeink vagytok a Kollégiumunk teraszán. 🙂

TanKörök közötti vetélkedő

Miután megtudjátok melyik tankörbe lesztek beosztva, összemérhetitek magatokat a többi tankörrel és körrel játékos feladatok által.

Gellért túra

Nem, ez sem igazi kirándulás. A program során kiviszünk titeket egyetemünkhöz legközelebb eső zöld területére, a Gellért-hegyhez. A játékok, vetélkedők és az Építős nóták most sem maradhatnak otthon!

Tanévnyitó

A tanévnyitóra 2021. szeptember 3-án kerül sor. Az ünnepség 10 órakor fog kezdődni. Az előre elkészített beosztás szerint, minden kar hallgatói a számukra kijelölt helyen nézhetik azt meg. A Tanévnyitón a megjelenés nem kötelező, de a hangulata és szimbolikussága miatt gólyaként kár lenne kihagyni.

Minden tankörnek lesz támogató oktatója, ő lesz az osztályfőnök, aki szinte minden programra elkíséri a tankört és kiveszi a részét a játékosabb, ismerkedősebb programokból is, de bármilyen komoly ügyben is meg lehet őket keresni. Ezen kívül lesz még két-három mentorotok, akik nagyban megkönnyítik az életetek, hiszen tőlük első kézből tudhattok meg hasznos tippeket, tudnivalókat, hogy hogyan is éljétek túl az első félévet. Az órarendben szereplő foglalkozás elsődleges célja az egyetemi életbe való beilleszkedésetek elősegítése, a tanulmányaitokkal kapcsolatos információcsere, a közösségépítés, és az építőmérnöki szakma sajátosságainak eredményeinek, szépségeinek megismerése, a mentorok és az osztályfőnökök ennek szentelik majd idejüket. A foglalkozások és a külső programok (pl. épület- és építkezéslátogatások) nem csak azért jók, mert nagyon érdekesek és izgalmasak, hanem mert segítenek majd a későbbi “saját” szakterületetek kiválasztásában is.

Az építőmérnöki BSc képzés nappali, 8 féléves, alapfokozatú diplomát adó képzés, amely állami ösztöndíjas és önköltséges formában is elérhető.

Célja felkészült mérnökök képzése, akik alkalmasak építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatok ellátására.

Az építőmérnök hallgatók a műszaki problémák és feladatok szokatlanul széles választékával ismerkednek meg, és egyedülállóan sok (10), különböző területeket lefedő specializáció közül választhatnak. Ezek a következők: Magasépítési, Híd és műtárgy, Geotechnika, Építéstechnológia és menedzsment, Szerkezeti anyagok és technológiák, Közlekedési létesítmények, Vízmérnöki, Vízi közmű és környezetmérnöki, Geodézia és Térinformatikai.

A képzésben lehetőség van egyes tárgyak vagy akár teljes specializációk angol nyelven történő hallgatására is. A képzés része egy hathetes ipari gyakorlat és 21 nap mérőgyakorlat is.

Az adott képzéshez tartozó támogatási idő letelte után – ez mindig „képzési idő + két félévet”, tehát BSc képzésben 10 félévet jelent – az eredetileg állami ösztöndíjas hallgatók is automatikusan önköltséges, tehát „fizetős” státuszba kerülnek. Továbbá a hallgatói szerződés aláírásával vállaljátok, hogy a képzési idő másfélszerese alatt (BSc képzésen 12 félév) elvégzitek az adott képzést, különben vissza kell fizetnetek a korábban rátok fordított állami ösztöndíj 50%-át.

Amennyiben szeretnék, a BSc képzés hallgatói a BSc-s diplomájuk megszerzése után a 3 szemeszteres MSc-n folytathatják tanulmányaikat. A képzés a különböző specializációk mentén lehetőséget biztosít az építőmérnöki szakma egy bizonyos területén való magasabb szintű elmélyülésre.

SZERKEZET-ÉPÍTŐMÉRNÖKI MESTERSZAK

Épített környezetünk elengedhetetlen részét képezik a tartószerkezetek, amelyek ezen képzés központjában állnak. Egy szerkezetépítő mérnök rengeteg építmény tervezésén, megvalósításán dolgozhat: sportcsarnok, völgyhíd, toronyház, folyóparti védmű. A tervezési, az erőtani- és az épületenergetikai méretezési eljárások területén a legújabb szoftverek használata hatalmas változást jelent az építőmérnöki tervezőmunkában, és nincs megállás, a fejlődés töretlen.

INFRASTRUKTÚRA-ÉPÍTŐMÉRNÖKI MESTERSZAK

Az infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakon olyan mérnökök képzése folyik, akik a közúti és a vasúti közlekedés legkorszerűbb pályáit tervezik meg, akik a vízi közlekedést elősegítő új típusú műtárgyakat építik, és a légikikötők korszerű kifutópályáit tesztelik, illetve alakítják. A mesterszakon tanulók egy csoportja a felszíni és a felszín alatti vizek megismerésére helyezi hangsúlyt, tudva azt, hogy a vízkészlettel való gondos gazdálkodás az emberiség jövője szempontjából kiemelt jelentőségű.

FÖLDMÉRŐ- ÉS TÉRINFORMATIKAI MÉRNÖKI MESTERSZAK

Épített környezetünk létesítményeinek tervezése, kivitelezése, hatékonyüzemeltetése és fejlesztése során elengedhetetlen a térképi adatbázisok, korszerű helymeghatározási módszerek, a térinformatikai technológiák és az intelligens közlekedési rendszerek magas színvonalú alkalmazása. A földmérő- és térinformatikai mérnöki mesterszakot végző mérnökök nem csak korszerű geodéziai és távérzékelési módszerekkel segíthetik a térbeli adatgyűjtést, de mélyreható felsőgeodéziai és műholdas helymeghatározási ismeretekkel is rendelkeznek.

A felvételt nyert hallgatók kétféle finanszírozási státuszban tanulhatnak az Egyetemen:

Az állami ösztöndíjas képzés valójában az oktatás térítésmentességét jelenti. Az államilag támogatott hallgatók után az Egyetem az oktatás költségeinek finanszírozására az államtól kap anyagi támogatást, ezt az összeget nevezzük képzési normatívának. Minden hallgató összesen (képzésektől függetlenül) max. 12 félév államilag támogatott félévben részesülhet (ez az ún. egyéni támogatási idő).
Az állami ösztöndíjas hallgatók minden, az Egyetemen megszerezhető juttatásban (tanulmányi-, szociális- és egyéb ösztöndíjak) és a diákigazolvány által biztosított kedvezményekben részesülhetnek, valamint kollégiumi férőhelyhez is kedvezményes áron juthatnak.
Fontos tudni azonban, hogy a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) által meghatározott tanulmányi követelmények (pl. az utolsó két félév alatt min. 36 kredit megszerzése) nem teljesítése esetén a támogatott hallgatók is átkerülhetnek önköltséges státuszba (ezt átsorolásnak nevezzük).

Az önköltséges hallgatóknak mindezzel szemben az oktatásuk költségét, pontosabban annak egy részét saját maguknak kell kifizetniük. Az önköltség összege minden aktív félévként bejelentett félévben a beiratkozásért fizetendő alapdíjból (BSc: 145000 Ft, MSc: 160.000 Ft), és a felvett kreditekért fizetendő költségtérítés összegéből (BSc: 6.000 Ft/kredit, MSc: 8.000Ft/kredit) áll. Ez félévente képzéstől függően, átlagos haladási ütemet figyelembe véve 330.000 – 370.000 Ft körüli összeget jelent.
Az állami ösztöndíjas hallgatókkal szemben az önköltséges hallgatók nem részesülhetnek a hallgatói normatívához kötődő juttatásokban (nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat, szociális támogatást), hanem csak a diákigazolvány nyújtotta kedvezményekkel élhetnek, valamint közösségi ösztöndíjat, illetve magasabb összegért kollégiumi férőhelyet is kaphatnak.
Az önköltséges hallgatók átvétellel államilag támogatott hallgatókká válhatnak, ehhez azonban a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat által meghatározott, különösen jó tanulmányi teljesítmény szükséges.
Az adott képzéshez tartozó támogatási idő letelte után – ez mindig „képzési idő + két félévet”, tehát BSc képzésben 10 félévet jelent – az eredetileg állami ösztöndíjas hallgatók is automatikusan önköltséges, tehát „fizetős” státuszba kerülnek. Továbbá a hallgatói szerződés aláírásával vállaljátok, hogy a képzési idő másfélszerese alatt ( BSc képzésen 12 félév) elvégzitek az adott képzést, különben vissza kell fizetnetek a korábban rátok fordított állami ösztöndíj 50%-át.

Itt tájékozódhatsz pár fontos infóról a BME elhelyezkedésével kapcsolatban, hogy a későbbiekben lehetőleg ne tévedj el.

Megemlítenénk a legfontosabb helyszíneket:

K épület: Ez a központi épület. Ide fogsz a legtöbbet járni, az előadásaid legnagyobb része itt lesz. Itt található az Egyetemi Hallgatói Képviselet irodája, a Kancellária, valamint a Hallgatói Szolgáltatói Igazgatóság. Ezen felül itt intézheted később diákmunkával kapcsolatos ügyeidet is, valamint tájékoztatók, az évnyitó, karok közötti hivatalos események helyszíne.

R épület: Itt található a Központi Tanulmányi Hivatal, ahol többek között a diákigazolványok ügyeit és a jogviszony-igazolásodat intézheted, továbbá itt található a Kancellária, a Kancellári Kabinet és a ÉSZI is.

T épületben: Itt találod az üzemorvost. A Petőfi híd felől közelíthető meg.

Sportközpont: Fontos helyszín, hogy formában tartsd magad, funkciója egyértelmű. Gárdonyi tér, Szent Gellért tér és a Petőfi híd felől is közelíthető. Térképen az „EL” jelzésű épület.

A campus területén talán a legfinomabb büfé:

Stoczek menza, ahol változatos meleg ételt fogyaszthatnak az egyetemi körzetben tartózkodó hallgatók.

 

Hogyan csatlakozz a BME WIFI hálózatára? 

 1. Kattints a https://accadmin.hszk.bme.hu/ weboldalra!
 2. Jelentkezz be a NEPTUN kódoddal és jelszavaddal!
 1. Belépés után regisztráld annak az eszköznek (mobiltelefon, tablet, laptop) a MAC címét, amivel fel szeretnél csatlakozni a BME WiFi hálózatára.Fontos, hogy maximum 2 eszközt tudsz csak regisztrálni!MAC cím egy betűkből és számokból álló kombináció, elemeit kettőspontok választják el. (példa: 00:EC:0A:1C:75:5B)
 2. Útmutató a MAC cím kereséséhez az eszközödön:
  Minden készüléken más a menürendszer, így lehet, hogy egy kis keresgélést igényel a feladat.
  Android készülék esetén:
  Beállítások (Settings) > A készülékről (About device) > Státusz (Status) > Wi-Fi MAC cím (Wi-Fi MAC adress)
  IOS készülék esetén:
  Beállítások (Settings) > Általános (General) > A készülékről (About) > WiFi Cím (Wi-Fi Adress)
  Windows 10 esetén:
  A Windows gombra kattintva beírod, hogy Beállítások (Settings) > Hálózat és Internet (Network & Internet) > Wi-Fi > Eszköz tulajdonságok (Hardware properties) és itt megkeresed a MAC címet. 
 3. Írd be a fenti képen látható megfelelő hely(ek)re az eszköz(ök) MAC címét. 
 4. Kattints a weboldal alján található ‘Fenti módosítások érvényesítése’ gombra!

Ezután legkésőbb 24 órán belül működésbe is  fog lépni a változtatás. Nincs más dolgod, mint csatlakozni a BME Wi-Fi kapcsolatára az eszközzel és működni fog a kapcsolat!

Belecsöppentél életed új szakaszába, és a rengeteg új feladat mellett a határidők betartása, észben tartása is elengedhetetlen ahhoz, hogy egyetemi éveid zökkenőmentesen teljenek. Az esetleges időpontok elmulasztása, mint például a gólyatábori jelentkezés lecsúszása, beiratkozás kihagyása, kollégiumi jelentkezés elfelejtése, stb. sajnos sok kellemetlenséggel és macerával jár együtt. Épp azért, hogy ezeket elkerüld, és nagyjából tisztában legyél a következő 1-2 hónap kötelező, illetve erősen ajánlott eseményeivel, egy táblázattal szeretnénk kis segítséget nyújtani.

Időszak, esemény, feladat neve

Időtartam, határidő

 Bejelentkezési időszak

2023.07.01. 06:00 – 2023.08.31. 23:59 (csütörtök éjfél!)

 Előzetes tantárgy- és kurzusfelvételi időszak

2023.08.22. 18:00 – 2023.08.27. 11:59

 Regisztrációs időszak

2023.08.28. – 2023.08.31.

 Végleges tantárgy- és kurzusfelvételi időszak

2023.08.28. 18:00 – 2023.08.31. 23:59 (csütörtök éjfél!)

 Első tanítási nap (páratlan oktatási hét)

2023.09.04.

 Önköltségi alapdíj kiírása

regisztrációs hétig, 30 napos fizetési határidővel

 Szorgalmi időszak

2023.09.04. – 2023.12.08.

 A bejelentkezés esetleges visszavonásának határideje

2023.10.14.

 Önköltségi kreditdíj kiírása

legkésőbb október 20-ig, 30 napos fizetési határidővel

 Szigorlatok felvételének/leadásának időszaka a végleges tantárgyfelvételi időszakot követően

2023.09.04. 06:00 – 2023.11.26. 23:59

 Vizsgajelentkezési időszak

2023.12.05. 18:00 – 2024.01.22. 23:59

 Pótlási időszak

2023.12.11. – 2023.12.15.

 Vizsgaidőszak

2023.12.18. – 2024.01.22.

Kérvény megnevezése

Érvényesség kezdete

Érvényesség vége

Díjköteles

 010 Önköltség mérséklési kérelem

2023.09.19. 06:00

2023.09.30. 23:59

nem

 018 Utólagos tantárgyfelvételi / tantárgytörlési kérelem (NEM SAJÁT HIBÁS)

2023.08.22. 18:00

2023.12.05. 23:59

igen, KTB döntés alapján 2023.08.31-e után leadott kérvények esetében (kurzusonként 5500 Ft)

 022 Kedvezményes tanulmányi rend iránti kérelem

folyamatosan elérhető

folyamatosan elérhető

nem

 024/A Tantárgy átvezetési, elismerési kérvény

2023.07.15. 06:00

2024.01.22. 23:59

nem

 031 Utólagos passzív félév kérése

2023.10.16. 06:00

2024.01.31. 23:59

nem

 031/A Bejelentkezés visszavonása

2023.09.01. 06:00

2023.10.14. 23:59

nem

 101 Kérelem önk.díj és koll.díj részletfizetésére és/vagy befizetési határidejének módosítására*

a díj kiírásának dátuma

a díj fizetési határidejének dátuma

nem

 102 Kérvény félév utólagos aktiválására

2023.09.01. 06:00

2023.09.17. 23:59

igen (5500 Ft)

A kolis résznél már olvashattátok, hogy az első félévben a szociális helyzetetek vagy a felvételi pontszámaitok alapján kerülhettek be a BME-s kollégiumok valamelyikébe. (A második félévtől viszont már nagyobb hangsúlyt fog kapni a tanulmányi eredményetek is.)
Így lehet, hogy szeptembertől nem tudsz kollégiumban lakni, és persze vannak, akik célirányosan albérletet keresnek, vagy lakást vásárolnak: következzen Nekik pár tipp, mire érdemes odafigyelni.

Legfontosabb a leendő otthonok elhelyezkedésére odafigyelni: a keresők többségében kerület szerint tudtok keresni, ám a XI. került az egyik legnagyobb városrész, ezért így igen távoli, tömegközlekedésileg kevésbé kedvező lakásokat is kiadhat a találati lista. Javasoljuk, hogy elsősorban ne is kerületi preferenciákat állítsatok be, hanem inkább a BKK fő útvonalait érintő helyeket keressétek: a M4, a 4-6 villamos vonala (Nagykörút), 19-es, 41-es villamos vonalához közeli helyeket, és persze a gyalogosan megközelíthető távolságokat.

Keresési javaslatok területek alapján:

XI. kerület: Lágymányos, Műegyetem környéke, Feneketlen tó, Gellért hegy, Infopark; Fehérvári út közeli övezetek; Kelenföld
IX. kerület: belső Ferencváros (Kálvin tér, M4), Rehabilitációs terület;
VIII. kerület: Palota-negyed, Rehabilitációs terület (Rákóczi tér, M4), Corvin-negyed;
V. kerület teljes része;
VI-VII. kerület Nagykörúthoz közeli része.

A hely után fontos, hogy mekkora lakást szeretnél: egyedül laknál, esetleg egy lakótárssal, vagy akár mint egy kisebb közösségben, öten-hatan. Nem mindegy, hogy szeretnél-e külön szobát, vagy szívesen osztoznál lakótársaddal. Ezt elsősorban magadban kell eldöntened, hogy milyen életvitelt szoktál meg eddig, és mennyiben szeretnél ezen változtatni.

A lakás egyéb jellemzői, mint az emeleti helyzet, fűtés, lift, közös költség, komfort fokozat tovább árnyalja a lakás állapotát, érdemes részletesen utána olvasni – pontosan mit tartalmaz a közös költség, mit számol a társasház átalányban, mi az, ami egyedi mérős kialakítású.
Fontos, hogy sose válassz látatlanban, minden esetben nézd meg leendő lakásod! Ha valamelyik lakás tetszik, nézd meg második körben is, kérdezz rá minden részletre.

A keresésnél alapvetően két verzió van: vagy közvetlenül a tulajdonostól veszed ki a lakást, vagy közvetítőn keresztül. Amennyiben közvetítőn keresztül keresel, fontos, hogy tudd, a profi, országos cégek a keresőktől semmi esetben sem kérnek előleget a keresési időszakban (ezek a cégek mindig a kiadótól/eladótól kapják jutalékukat), amennyiben mégis ilyennel találkoztok (például csak 5-10-20 ezer forint előre fizetés esetén mutatnak lakásokat), ne fizessetek, váltsatok közvetítőcéget! Ha cégen keresztül kerestek, minden bizonnyal jogilag korrekt szerződést kaptok, de azt is érdemes átnézni: pontosan hány havi kauciót kérnek, mennyi a felmondási idő (mind a két fél részéről), meghibásodás, kár esetén mi a felelősségre vonás pontosan menete.

Ha közvetlenül tulajdonostól veszitek ki a leendő otthonotok, akkor is hasonlóan oda kell figyelnetek az előbbiekben már említett kaucióra, felmondási időre, stb. – és minden esetben írjatok legalább egy egyszerűsített szerződést, még ha barátiasnak is tűnik a viszony, nehogy egyik pillanatról a másikra fedél nélkül maradjatok.

A keresésnél az ismert oldalakon kívül érdemes akár a Facebook-on is rákeresni albérletes csoportokra, főleg, ha lakótársat is keresel magadnak vagy magad mellé.

Amennyiben nem sikerült ősszel bekerülni a kollégiumba, később ezt újrapróbálhatod. Akár már a tavaszi félévben lehetőséged van a bekerülésre, hiszen ekkor már a tanulmányi eredményeid és a közösségi tevékenységeid is számítanak! Ha ezt szeretnéd, ügyelj arra, hogy csak fél évre írd alá a szerződést, vagy csak lakótársként költözz valakihez!

A kollégiumban számos úgynevezett öntevékeny kör működik, mely tulajdonképpen hallgatók egy csoportja közös érdeklődési körrel. Fontos tudni, hogy ezekbe nem csak kollégisták léphetnek be, hanem bárki, akit érdekel, de persze a kollégistáknak a legegyszerűbb a helyzetük a közelség miatt.

Találhatók fotózással (Képítő Fotókör), rádiózással, hangosítással és fenyteknikával (Studio Oranzs). Beléphetsz akár a KVZoo csapatába is, amely hetente a kollégium egy kis hangulatos zugában kávékkal, turmixokkal, harapnivalókkal és egyéb finomságokkal látja el az őket meglátogatókat. Ha pedig szeretsz barkácsolni, vagy növényeket gondozni akkor VPK Zöld Kör-t neked találták ki. Vagy a Mentorgárda táborát is erősítheted a második félévtől kezdve: velük nagyon sokat fogsz találkozni a félév során, hiszen az ő feladatuk az elsősök pártfogásolása, különböző hagyományok őrzése és sok-sok rendezvény szervezése.

Léteznek úgynevezett bulikörök is, az ő tevékenységük rendezvények szervezése a félév során a VPK Nagytermében. Ilyen körünk összesen 3 van, név szerint Palibácsi, Vásárhelyi Klub és WhiteFül. A kollégistáknak saját szórakozóhelyük van az alagsorban, mely a Drönk névre hallgat és heti több alkalommal is kinyit.

Ha más módon segítenél másokon és értesz egy kicsit a számítástechnikához, beléphetsz a VPKNet soraiba. Ha sporttal foglalkoznál, a te helyed a Vásárhelyi DSK tagjai között van, számos tagozatuk van, melyek szerteágazó lehetőségeket nyújtanak.

Ha csapatban vennéd át a nehezen érthető anyagot vagy épp készítenéd el a beadandó rajzházidat, a Tanuló Kör ajánlatos a számodra.

Ha tanulás mellett belefolynál a szakmai berkekbe és a tanórán látottakon kívül tovább ismerkednél az építőmérnökséggel, lépj be a Zielinski Szilárd Szakkollégium egyik tagozatába.

A Közélet fül-nél még bővebb leírást találhatsz ez egyes körökről vagy akár a facebook oldaluk felkeresésével is több információt szerezhetsz.

A lehetőségek végtelenek, a szórakozás garantált! Ne félj tőlük, szeretettel várnak!

Az egyetemi éveid során rengeteg élményben lehet részed a tengernyi sokszínú programnak köszönhetően. Ahogy mondani szokás: az egyetemet sokféleképpen el lehet végezni, de egyedül biztosan nem. Ezért is fontos, hogy minél több kapcsolatot kiépíts, megismerd szaktársaidat, életreszóló barátságokat köss vagy egyszerűen csak kicsit kiereszd a gőzt és fellélegezz a BME-s nehéz mindennapokból. A honlapunkon, facebook és instagramm oldalunkon igyekeztünk közölni minél több hagyományos eseményt az őszi illetve majd a későbbiekben a tavaszi félévben, amelyek minden évben megrendezésre kerülnek a hallgatók nagy örömére.

Amint az Egyetemre kerülsz, és egyre inkább magadról kell gondoskodnod, a pénzügyeid is egyre fontosabbak lesznek számodra, mivel már nem biztos, hogy a szüleid segíteni tudnak és fognak neked. Ebben az esetben különböző diákmunkákat tudsz keresni, vagy ha szerencséd van, akkor akár komolyabb gyakornoki munkákkal is elő tudod teremteni magadnak a szükséges összeget.

Amennyiben azonban úgy gondolod, hogy mindez nem elég, vagy nem igazán jön össze a munkakeresés, fordulhatsz a Diákhitelhez is. A Diákhitelnek két különböző fajtáját veheted fel.

Diákhitel 1.

szabad felhasználású
állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben résztvevő hallgatók számára egyaránt elérhető
nem kell jövedelem vagy kezes igazolás
saját bankszámládra kerül az összeg

Diákhitel 2.

kötött felhasználású
önköltséges képzésben résztvevő hallgatók számára elérhető
képzési költség kiegyenlítésére fordítható csak
a felsőoktatási intézménynek utalja át a Diákhitel központ
A Diákhitelt nem kell azonnal törlesztened, csak jóval később, viszont mint minden hitel, ez is kamatozik, de jóval kedvezőbb feltételekkel, mint az egyéb banki hitelek.

Igénylés

A Diákhitelt a saját Neptunodon keresztül is igényelheted, ebben az esetben a szükséges papírmunkát és folyamatokat a BME Központi Tanulmányi Hivatalával kell elvégezned. (NEPTUN fiók – Ügyintézés fül – Diákhitel Igénylés fül)

Amennyiben azonban ezt nem szeretnéd, akkor a Diákhitel honlapján keresztül közvetlenül a Diákhitel Központtal intézheted ügyeidet.

Azt ajánljuk, hogy időben és felelősen gondold át pénzügyeidet, hiszen már felnőtt vagy, rövidesen az ilyen komolyabb ügyeket is saját magadnak kell megoldani. A jelenre és a jövőre egyaránt gondolva hozd meg a döntésedet, és amennyiben a Diákhitel mellett döntesz, időben tájékozódj.

Minden fontosabb információt megtalálsz a Diákhitel honlapján, a diakhitel.hu oldalon.

Sok sikert kívánunk Neked!