Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a regisztrációs hét?

A reghét egy utolsó kikapcsolódási lehetőség a szorgalmi időszak kezdete előtt. Nektek Gólyaként egyetlen hivatalos ügyet kell csak elintéznetek és az a Beiratkozás. A reghét alapvetően a felhőtlen szórakozásról szól, ahol különböző szorakoztató programok és vetélkedők során ismerkedhetsz meg a többi elsőévessel. Érdemes az elejétől a végéig részt venni rajta, mivel minden nap egy-egy olyan eseményen vehetsz részt, ami több éves múltra tekint vissza. Ilyen például a Gólyahajó, a tankörökkel való ismerkedés és a Városfelforgatás is.

Hogy is kell kitölteni a beiratkozási űrlapot?

A beiratkozási űrlapot igazából nem is kell kitöltened, csak kinyomtatnod a Neptunból és két példányban magaddal vinni a beiratkozásra.

A következő képpen tudod elérni. Először be kell jelentkezned aktív félévre a Neptunban az Ügyintézés fül alatt, a Beiratkozás/Bejelentkezés pontra kattintva kilistázza a rendszer a féléveidet, majd a 2016/17/1 félévben a sor végén a + jelre kattintva tudod kiválasztani a Bejelentkezés opciót, itt a felugró ablakban az aktív félévet kell választanod, ha tanulmányokat szeretnél folytatni ősztől az Építőkaron.

Ez után ki kell nyomtatnod két példányban, aláírnod és a beiratkozá­son le kell adnod a beiratkozási la­pot.  Ezt a követező lépések elvégzésevel éred el a Neptunban: Ügyintézés >> Beiratkozás/Bejelentkezés  >> Beiratkozás/Bejelentkezési kérelmek >> félév: 2018/19/1 >> a sor végén „+” jel >> Beiratkozási kérelem megtekintése >> Nyomtatási templatek >> Beiratkozási lap >> Nyomtatás

Mi az a KEFIR?

A Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszer (KEFIR), az a rendszer, amin keresztül kollégiumi férőhelyet igényelhetsz. Az elsőévesek 20%-a kerül be tanulmányi és 80%-a szociális alapon. Bővebb információkért látogass el a Kollégium és a Szociális ügyek fülre vagy lépj velünk kapcsolatba a kollegium@emkhk.hu vagy írj  a szoc@emkhk.hu-ra e-mail címen! Forduljatok hozzánk bizalommal!

Mi az az ÉMK HK ?

Mi, az ÉMK HK  az Építőmérnöki Kar hallgatóinak megfelelő képviseletéért vagyunk felelősek. Feladatunk hallgatói jogaitok érvényesítése, a nektek járó juttatások felosztása, a kari és kollégiumi közösségi élet lehetőségeinek megteremtése és segítése, valamint segítségnyújtás a szabályzatokkal, ügymenetekkel kapcsolatosan. Legegyszerűbben a kepviselet@emkhk.hu e-mail címen keresztül érhettek el minket.

Fordulj hozzánk bizalommal, amennyiben bármilyen kérdésed akad, mi örömmel segítünk neked!

Miért legyek öntevékeny kör tag?

Az öntevékeny körök alkotják karunk közösségi életének a lelkét. Kollégiumunkban 16 kör működik, amely mindegyike egy-egy remek társaság. Érdemes csatlakozni legalább egyhez, mivel általuk ismerkedhetsz meg karunk többi hallgatójával és általuk csatlakozhatsz igazán a közösségi élethez. A körök többek között foglakoznak videózással, fotózással, főzéssel, sütéssel, bulikkal, vagy akár hang és fényteknikával is.  Bővebb információt az alábbi linken találsz róluk.

Mi az az ESZR?

Az Egységes Szociális Rendszer (ESZR) az a rendszer, amin keresztül leadhatod a szociális pályázatod. Amennyiben a leadással kapcsolatban bármilyen kérdésed van, írj Boldizsár Nórának a szoc@emkhk.hu email címen, fordulj hozzá bizalommal!

Neptun - Mi ez, egy római istenség?

A Neptun a BME által használ Tanulmányi Rendszer. Ehhez tartozik egy hat karakterből álló, csak hozzád tartozó Neptunkód. Itt tudod intézni az ügyeidet, mint bejelentkezni félévre, tárgyakat, vizsgákat felvenni, befizetni a különböző díjakat, de azt is megnézheted, hogy áll az ösztöndíj kifizetésed. Neptunon keresztül adhatsz le kérvényeket, és a számonkérések eredményei is itt kerülnek felvezetésre. (Gyakorlatilag olyan, mint egy feltunningolt ellenőrző)

Mi az az OHV?

Az OHV az Oktatás Hallgatói Véleményezése, egy minden félévben a Neptunon keresztül kitölthető kérdőív. Ebben leírhatod a vélemenyedet a felvett tárgyaidról. Ez természetesen név nélkül történik, úgyhogy nyíltan leírhatod a tapasztalataidat. Kiértékelés után a statisztikák felkerülnek az ohv.bme.hu weboldalra, segítve ezzel a döntést a tárgyfelvételben is.

Miből áll egy félév?

A tanév tíz hónapból áll, egy őszi és egy tavaszi félévből. A félév regisztrációs időszakból és képzési időszakból áll.

A regisztrációs időszak 3-5 munkanap hosszúságú, ilyenkor intézheted a koli beköltözést, a beiratkozást, a tárgyak felvételét, és ezen a héten nyitnak először a bulikörök is :).

A reghetet követi a 14 hetes szorgalmi időszak, amikor is a tényleges oktatás folyik. A ZH-kat és ED-ket is ebben az időszakban írod majd meg.

Az ezt követő pótlási időszak legalább 5 munkanapos, a ZH-k második pótlását, a házik pótleadását pótlási héten teheted meg.

A félévet a legalább húsz napos vizsgaidőszak zárja.

Mi az a ZH?

A ZH, rendes nevén zárthelyi dolgozat gyakorlatilag a középiskolás témazárók egyetemi megfelelője. A témazárókkal ellentétben ezeket újra lehet írni. Az első pótlási alkalmat pót ZH-nak nevezik, és ez még ingyenes. A pót-pót ZH a második pótlási lehetőséged, amiért azonban már fizetned kell. Vigyázz viszont, mert nem minden ZH-t lehet pótolni és egy tárgyból nem biztos, hogy az összeset pótolhatod! Ezekről bővebben a TVSZ tájékoztat.

A személyit ne felejtsd otthon, különben kiküldhetnek ZH-ról!

Mi az az ED?

Az ellenőrző dolgozat (ED) a számonkérések másik típusa. A zárthelyivel ellentétben ez ED-hez nem kötelező pótlást biztosítani, és általabán rövidebb is. Ezzel együtt kisebb anyagrészt kérnek számon, és kevésbé számít bele a jegykialakításba (érdemes ezeket kimaxolni, mivel általában sokkal könnyebbek, mint a rendes ZH-k).

Hogyan zajlik a vizsgázás?

Ha egy tárgy vizsgás, ahhoz, hogy teljesítsd, először is szükséged lesz az aláírásra. Ezt ugyanúgy tudod megszerezni, mint más tárgyakból a félvközi jegyet, elégséges szintre kell teljesítened a félévközi ellenőrzéseket, és le kell adnod a házi feladatokat.

Ha ez megvan, négy heted van a (mintatanterv szerinti) 4 vizsga letételére, amikre a Neptunon keresztül jelentkezhetsz. Ha jelentkezel egy vizsgára, attól még nem kötelező elmenned, ugyanis előző nap délig még következmény nélkül leadhatod.

A vizsgákat természetesen lehet pótolni, de ugyanabból a tárgyból a harmadik és azt követő vizsga fizetős, még ha a következő félévben kerül is rá sor.

Mi az a kredit?

A kredit teljesítményértékelésre szolgál, egy kredit kb. 30 munkaórának felel meg. Így az adott tárgy nehézségét is jelzi,hogy hány kreditet ér. A mi karunkon a BSc-s diploma megszerzéséhez 240 kreditet kell teljesíteni, mintatanterv szerint félévente 30-at. Ahhoz, hogy állami ösztöndíjas képzésen maradj, az utolsó két aktív féléved alatt legalább 36 kreditet kell teljesítened.

Hogyan zajlik a tárgyfelvétel?

Nektek ezzel gólyaként az első félévben nem kell foglalkoznotok, viszont itt van néhány hasznos információ a második félévre. A tantárgyfelvétel a vizsgaidőszakot követő harmadik munkanap 18:00-kor kezdődik. Bizonyos átlag felett – ez jelenleg 3,50-ös kummulált átlag-  már aznap déltől is felveheted a tárgyaidat. Érdemes ezt a szintet elérni, mivel a legjobb gyakorlatvezetők hamar elkelnek. Fontos, hogy tárgyfelvételhez egyrészt aktív státuszra kell bejelentkezned a következő félévre, másrészt nem lehet lejárt határidejű tartozásod.

A tárgyfelvétel pontos folyamatáról itt tájékozdóhatsz.

Mi az a TVSZ?

A TVSZ a BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzata. Ez az Egyetem egyik legátfogóbb szabályzata, mely rendezi az oktatás területét érintő ügyeket.

Rögzíti az oktatás menetét szabályozó legfontosabb irányelveket, többek között kitér a hallgatói jogviszony létesítésére és szüneteltetésére, az oktatás időszakaira, a tantárgyak felvételére, a félévközi ellenőrzések és vizsgák rendjére, csak hogy a gólyákat érintő kérdéseket említsük.

Mi az a TJSZ?

A Térítési és Juttatási Szabályzat tartalmazza a különböző juttatások kiosztásának rendjét és az általad fizetendő térítéseket, ami itt tudsz elérni.

Szigorlat? Az meg mi?

A szigorlat egy nullkredites tárgy, ami több félév ismeretanyagát foglalja össze egy számonkérés formájában. Azt állítják, ez nagyon nehéz, de mi erről semmit sem tudunk, mivel az Építőkaron nincs szigorlat :).

Küldj nekünk üzenetet!