Gyakran Ismételt Kérdések

Itt gyűjtöttük össze nektek a fentieken túli gólyákat érintő gyakori kérdéseket, amelyekre egzakt válaszok vannak.

Mi az a HK ?

Mi, a Hallgatói Képviselet (HK) az Építőmérnöki Kar hallgatóinak megfelelő képviseletéért vagyunk felelősek. Feladatunk hallgatói jogaitok érvényesítése, a nektek járó juttatások felosztása, a kari és kollégiumi közösségi élet lehetőségeinek megteremtése és segítése, valamint segítségnyújtás a szabályzatokkal, ügymenetekkel kapcsolatosan. Legegyszerűbben a kepviselet@emkhk.hu e-mail címen keresztül érhettek el minket.Fordulj hozzánk bizalommal, amennyiben bármilyen kérdésed akad, mi örömmel segítünk neked!

Mi az a TVSZ?

A TVSZ a BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzata. Ez az Egyetem egyik legátfogóbb szabályzata, mely rendezi az oktatás területét érintő ügyeket. Rögzíti az oktatás menetét szabályozó legfontosabb irányelveket, többek között kitér a hallgatói jogviszony létesítésére és szüneteltetésére, az oktatás időszakaira, a tantárgyak felvételére, a félévközi ellenőrzések és vizsgák rendjére, csak hogy a gólyákat érintő kérdéseket említsük.

https://emkhk.bme.hu/wp-content/uploads/2019/06/TVSZ.pdf

Mi az a TJSZ?

A Térítési és Juttatási Szabályzat tartalmazza a különböző juttatások kiosztásának rendjét és az általad fizetendő térítéseket, ami itt tudsz elérni.

Mi az a regisztrációs hét?

A reghét egy utolsó kikapcsolódási lehetőség a szorgalmi időszak kezdete előtt. Nektek Gólyaként egyetlen hivatalos ügyet kell csak elintéznetek és az a Beiratkozás. A reghét alapvetően a felhőtlen szórakozásról szól, ahol különböző szórakoztató programok és vetélkedők során ismerkedhetsz meg a többi elsőévessel, valamint sok hasznos dolgot megtudhatsz az egyetem és a kollégium felépítéséről, működéséről. Érdemes részt venni  minél több programon az elejétől a végéig, mivel minden nap egy-egy olyan eseményen vehetsz részt, ami több éves múltra tekint vissza. Ilyen például a Gólyahajó, a tankörökkel való ismerkedés és a Városfelforgatás is. Ezenfelül az egyetem hétfőtől csütörtökig a délelőtti órákban ingyenes fizika felkészítőt tart. Ezek a felkészítők igen hasznosak a nyár alatt elfelejtett tudás felfrissítésére, és a nehezebb tárgyakhoz is egy jó alapot adnak.

Hogy is kell kitölteni a beiratkozási űrlapot?

A beiratkozási űrlapot igazából nem is kell kitöltened, csak kinyomtatnod a Neptunból és két példányban magaddal vinni a beiratkozásra.

A következő képpen tudod elérni. Először be kell jelentkezned aktív félévre a Neptunban az Ügyintézés fül alatt, a Beiratkozás/Bejelentkezés pontra kattintva kilistázza a rendszer a féléveidet, majd a 2019/20/1 félévben a sor végén a + jelre kattintva tudod kiválasztani a Bejelentkezés opciót, itt a felugró ablakban az aktív félévet kell választanod, ha tanulmányokat szeretnél folytatni ősztől az Építőkaron.

Ez után ki kell nyomtatnod két példányban, aláírnod és a beiratkozá­son le kell adnod a beiratkozási la­pot.  Ezt a követező lépések elvégzésevel éred el a Neptunban: Ügyintézés >> Beiratkozás/Bejelentkezés  >> Beiratkozás/Bejelentkezési kérelmek >> félév: 2019/20/1 >> a sor végén „+” jel >> Beiratkozási kérelem megtekintése >> Nyomtatási templatek >> Beiratkozási lap >> Nyomtatás

Neptun - Mi ez, egy római istenség?

A Neptun a BME által használ Tanulmányi Rendszer. Ehhez tartozik egy hat karakterből álló, csak hozzád tartozó Neptunkód. Itt tudod intézni az ügyeidet, mint bejelentkezni félévre, tárgyakat, vizsgákat felvenni, befizetni a különböző díjakat, de azt is megnézheted, hogy áll az ösztöndíj kifizetésed. Neptunon keresztül adhatsz le kérvényeket, és a számonkérések eredményei is itt kerülnek felvezetésre. (Gyakorlatilag olyan, mint egy feltunningolt ellenőrző)

További kérdések és válaszok vele kapcsolatban: https://kth.bme.hu/neptun/hirdetmenyek/neptun_gyik

Mi az a KEFIR?

A Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszer (KEFIR), az a rendszer, amin keresztül kollégiumi férőhelyet igényelhetsz. Az elsőévesek 20%-a kerül be tanulmányi és 80%-a szociális alapon. Bővebb információkért látogass el a Kollégium és a Szociális ügyek fülre vagy lépj kapcsolatba a Kollégiumi bizottságunkkal az kollegium@emkhk.hu címen vagy fordulj a Szociális bizottsághoz a szoc@emkhk.hu címen.
Forduljatok hozzánk bizalommal!

Mi az az ESZR?

Az Egységes Szociális Rendszer (ESZR) az a rendszer, amin keresztül leadhatod a szociális pályázatod. Amennyiben a leadással kapcsolatban bármilyen kérdésed van, fordulj bizalommal a HK Szociális bizottságához a szoc@emkhk.hu címen!

Miből áll egy félév?

A tanév tíz hónapból áll, egy őszi és egy tavaszi félévből. A félév regisztrációs időszakból és képzési időszakból áll.

A regisztrációs időszak 3-5 munkanap hosszúságú, ilyenkor intézheted a koli beköltözést, a beiratkozást, a tárgyak felvételét, és ezen a héten nyitnak először a bulikörök is :).

A reghetet követi a 14 hetes szorgalmi időszak, amikor is a tényleges oktatás folyik. A ZH-kat és ED-ket is ebben az időszakban írod majd meg.
Az ezt követő pótlási időszak legalább 5 munkanapos, a ZH-k második pótlását, a házik pótleadását pótlási héten teheted meg.
A félévet a legalább húsz napos vizsgaidőszak zárja.

Mi az a kredit?

A kredit teljesítményértékelésre szolgál, egy kredit kb. 30 munkaórának felel meg. Így az adott tárgy nehézségét is jelzi,hogy hány kreditet ér. A mi karunkon a BSc-s diploma megszerzéséhez 240 kreditet kell teljesíteni, mintatanterv szerint félévente 30-at. Ahhoz, hogy állami ösztöndíjas képzésen maradj, az utolsó két aktív féléved alatt legalább 36 kreditet kell teljesítened.

Mi az a ZH?

A ZH, rendes nevén zárthelyi dolgozat gyakorlatilag a középiskolás témazárók egyetemi megfelelője. A témazárókkal ellentétben ezeket újra lehet írni. Az első pótlási alkalmat pót ZH-nak nevezik, és ez még ingyenes. A pót-pót ZH a második pótlási lehetőséged, amiért azonban már fizetned kell. Vigyázz viszont, mert nem minden ZH-t lehet pótolni és egy tárgyból nem biztos, hogy az összeset pótolhatod! Ezekről bővebben a TVSZ tájékoztat.

A személyit ne felejtsd otthon, különben kiküldhetnek ZH-ról!

Mi az az ED?

Az ellenőrző dolgozat (ED) a számonkérések másik típusa. A zárthelyivel ellentétben ez ED-hez nem kötelező pótlást biztosítani, és általabán rövidebb is. Ezzel együtt kisebb anyagrészt kérnek számon, és kevésbé számít bele a jegykialakításba (érdemes ezeket kimaxolni, mivel általában sokkal könnyebbek, mint a rendes ZH-k).

Hogyan zajlik a vizsgázás?

Ha egy tárgy vizsgás, ahhoz, hogy teljesítsd, először is szükséged lesz az aláírásra. Ezt ugyanúgy tudod megszerezni, mint más tárgyakból a félvközi jegyet, elégséges szintre kell teljesítened a félévközi ellenőrzéseket, és le kell adnod a házi feladatokat.

Ha ez megvan, négy heted van a (mintatanterv szerinti) 4 vizsga letételére, amikre a Neptunon keresztül jelentkezhetsz. Ha jelentkezel egy vizsgára, attól még nem kötelező elmenned, ugyanis előző nap délig még következmény nélkül leadhatod.A vizsgákat természetesen lehet pótolni, de ugyanabból a tárgyból a harmadik és azt követő vizsga fizetős, még ha a következő félévben kerül is rá sor.

Mi az az OHV?

Az OHV az Oktatás Hallgatói Véleményezése, egy minden félévben a Neptunon keresztül kitölthető kérdőív. Ebben leírhatod a vélemenyedet a felvett tárgyaidról és az ezeket oktató tanárokról. Ez természetesen név nélkül történik, úgyhogy nyíltan leírhatod a tapasztalataidat. Kiértékelés után a statisztikák felkerülnek az ohv.bme.hu weboldalra, segítve ezzel a döntést a tárgyfelvételben is. Fontos, hogy ezzel a visszajelzéssel segítsd az oktatók munkáját.

Hogyan zajlik a tárgyfelvétel?

Nektek ezzel gólyaként az első félévben nem kell foglalkoznotok, viszont itt van néhány hasznos információ a második félévre. A tantárgyfelvétel a vizsgaidőszakot követő harmadik munkanap 18:00-kor kezdődik. Bizonyos átlag felett – ez jelenleg 3,50-ös kummulált átlag- már aznap déltől is felveheted a tárgyaidat. Érdemes ezt a szintet elérni, mivel a legjobb gyakorlatvezetők hamar elkelnek. Fontos, hogy tárgyfelvételhez egyrészt aktív státuszra kell bejelentkezned a következő félévre, másrészt nem lehet lejárt határidejű tartozásod.

Szigorlat? Az meg mi?

A szigorlat egy nullkredites tárgy, ami több félév ismeretanyagát foglalja össze egy számonkérés formájában. Azt állítják, ez nagyon nehéz, de mi erről semmit sem tudunk, mivel az Építőkaron nincs szigorlat :).

Miért legyek öntevékeny kör tag?

Az öntevékeny körök alkotják karunk közösségi életének a lelkét. Kollégiumunkban 16 kör működik, amely mindegyike egy-egy remek társaság. Érdemes csatlakozni legalább egyhez, mivel általuk ismerkedhetsz meg karunk többi hallgatójával és általuk csatlakozhatsz igazán a közösségi élethez. A körök többek között foglalkoznak videózással, fotózással, főzéssel, sütéssel, bulikkal, vagy akár hang és fénytechnikával is. Bővebb információt itt találsz róluk.

Ezeken kívül is vannak gyakori kérdések kidolgozva

De a mi oldalunkon is szinte minden főbb fülhöz tartozik egy GYIK-es rész is.