VPK Zöld kör

Képzeld el, hogy egy csapat kreatív és lelkes egyetemista összefog, hogy a Vásárhelyi Pál Kollégium mindennapjait és környezetét zöldebbé tegye. Pontosan ezt csinálja a VPK Zöld Kör 2020 óta!

Számos programmal színesítjük a kollégiumi életet, amelyekkel szeretnénk közelebb hozni hallgatótársainkhoz a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. Hagyományos programjaink között megtalálhatóak a fast fashion elleni ruha csere-berék, a csomagolás és adalékmentes házi szappanfőző események, póló batikolások. Rendszeresen szervezünk nagyszabású szemétszedési akciókat, valamint kenukkal is szedtünk már Dunán úszó szemetet.

Az elmúlt években több sikeres együttműködést tudhatunk magunk mögött, környezetvédő alapítványokkal, egyesületekkel, helyi önkormányzatokkal, de például a CupRevolutionnal több ezer repoharat cseréltünk söritalra. Nem utolsósorban a kollégiumon belül a Kvzoo körrel együtt is főztünk már pár zöldséget.

Barkácsprojektjeinkkel új életet leheltünk a kollégium teraszán lévő ülőkékbe, továbbá az egyetem által kidobott raklapokból készítettünk padokat, a körhelységünkbe zöld falat, a leeső darabokból madárodúkat. A folyamatos raklap utánpótlásból virágosládákat, további kiülőket és odúkat készítünk, valamint új barkács ötleteket is megvalósítunk.

Tevékenységeink között szerepel, hogy a VPK teljes területén elérhetővé tettük a zöldhulladék gyűjtését és helyben komposztálását, amit azóta is rendkívül sikeresen működtetünk. Körhelységünkben található zöldfalat és növényeinket is mi gondozzuk. Az általunk kihelyezett kupakgyűjtő tartalmából jelenleg színes virágcserepek készülnek. A kollégiumban keletkező használt sütőolajat is körtagjaink gyűjtik, a mosó és szárító gépek élettartamát is igyekszünk meghosszabbítani, azok rendszeres tisztításával. Zero Waste VPK kezdeményezésünkkel körforgásban tartjuk a kollégisták tárgyait, pénztárcájukat is megkímélve a felesleges kiadásokól.

Csatlakozz hozzánk, ha te is érzed magadban a zöld gondolkodás csíráját (vagy épp most ültettük el a magjait), szeretsz barkácsolni, kertészkedni és/vagy közvetlenül is részt vennél a tevékenységeinkben, események szervezésében. Mindenkit szeretettel látunk, gyere el nyílt gyűléseink egyikére, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot Facebookon/Instagramon.

Somodi Áron Fábián

Körvezető

Kollégiumi helyiség

Kollégiumi helyiség: Gyűlés időpontunk Email
A119
Hétfő: 18:00