Rendszeres szociális pályázatok, Alaptámogatás

Szociális Juttatások

Az egyetemi éveitek megkönnyítése céljából a kedvezőtlen anyagi helyzettel rendelkező hallgatók több fajta szociális juttatásban is részesülhetnek.

A négy féle támogatás közül jelenleg hármat az Egységes Szociális Rendszeren keresztül kell elektronikusan leadni, majd pedig személyesen is bemutatni nekünk az előre meghirdetett bemutatási időpontokban szeptember elején.

Rendszeres szociális ösztöndíj

A rendszeres szociális ösztöndíj célja a hátrányos helyzetű hallgatók anyagi körülményeinek javítása, jobb tanulmányi feltételeik megteremtése. Az ösztöndíjban teljes idejű képzésben résztvevő hallgatók részesülhetnek a Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ)  15.§ (1) szerint. Az ösztöndíj havi rendszerességgel, egy félévben 5 alkalommal kerül folyósításra. Jelentkezni az ösztöndíjra az Egységes Szociális Rendszeren (ESZR) keresztül lehet (https://szoc.sc.bme.hu/). Az oldalon minden szükséges információt megtalálhattok (pontozási elvek, milyen szükséges igazolásokra van szükség, határidők). Készült egy segédlet is az oldal használatához, amelyet érdemes az első belépés előtt áttekinteni. A segédletet elérhetitek ezen az oldalon és az ESZR főoldalán is.  A részletes pontozási elvet és igazoláslistát a TJSZ 2. számú melléklete tartalmazza.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás olyan szociális ösztöndíj, amely kifejezetten az elsőévesek segítésére jött létre. Az alaptámogatás egyszeri juttatás, összege alapképzésben és egységes osztatlan képzésben résztvevő hallgatók esetén 59.500 forint.  Alaptámogatásban a TJSZ 15. § szerint meghatározott I. vagy II. rászorultsági kategóriába tartozó hallgató részesülhet, aki rendszeres szociális ösztöndíjban is részesülhet.  További feltétel az ösztöndíjjal kapcsolatban, hogy első alkalommal jelentkezz be aktív félévre az adott képzési szinteden.

Kollégium

Elsőéves révén a kollégiumi jelentkezésed is a szociális helyzet felmérése alapján történik. A pályázathoz a kollégiumi jelentkezés mellett (https://kefir.bme.hu/) szükséges a szociális helyzeted teljes körű igazolása is, amely egy az egyben megegyezik a rendszeres szociális ösztöndíjhoz szükséges feltételekkel. Bővebben tájékozódhatsz az ESZR oldalán, és mindenképpen tekintsd át a TJSZ 2. számú mellékletét!

Rendkívüli szociális ösztöndíj

A rendkívüli szociális ösztöndíj célja a hallgató szociális helyzetében fellépő váratlan romlás anyagi mérséklése. A rendkívüli szociális ösztöndíj egyösszegű egyszeri juttatás, melyet szükség esetén egy félévben többször is igényelhetsz. A pályázati kiírás és minden részletes információ megtalálható az Egyetemi Hallgatói Képviselet honlapján (http://ehk.bme.hu/).

Velünk találkozhatsz a személyes bemutatás alkalmával

A szociális pályázatok bírálásával a Kar hallgatói által megválasztott hallgatók foglalkoznak. Ahhoz, hogy a pályázatok bírálásával foglalkozhassunk sok felkészülésre és sikeres vizsgázásra is szükség van, melyre augusztusra kerül sor.

Üdvözlettel:

ÉMK HK

Küldj nekünk üzenetet!