Kollégium

Az Építőmérnöki Kar hallgatói a Vásárhelyi Pál Kollégiumban (VPK) kapnak elhelyezést, ami az Egyetem közvetlen szomszédságában található. A több mint 700 kollégista elhelyezésére alkalmas épület két szárnyból áll (A és B épület), melyben két- és négyágyas szobák vannak. Ebből az elsőévesek kivétel nélkül a tágasabb, négyágyas szobákban kapnak elhelyezést. Leendő szobatársaid megválaszthatod, ha eljössz a Gólyatáborba és az ott ismertetett módon beadod igényed. Az A épület 10, míg a B épület 9 szintes, melyeken belül lift szállítja a kollégistákat.

Információ beköltözés előtt

Minden négyágyas szobában az ágyak mellett négy asztal és négy szék van. Az ágyak felett polcok, a szoba előterében négy szekrény található. Tartozik még a szobához egy fürdőszoba, ami egy zuhanyzót és egy mosdókagylót tartalmaz. Minden emeleten van két mellékhelyiség (férfi és női), valamint egy konyha pulttal és villanytűzhellyel.

Beköltözéskor érdemes hoznod:

  • Szobánként egy mikrohullámú sütőt
  • Némi takarítószert, hogy beköltözéskor a szobát olyan állapotra hozzátok, ami neked is megfelel
  • Saját ágyneműt, ha nem szeretnél a kollégium által biztosítottban aludni
  • UTP kábelt, amivel az internet elérésed tudod biztosítani
  • Némi eszközt a főzéshez, ha nem szeretnél minden nap a koli büféjében étkezni 🙂

Kollégiumi infrastruktúra

A VPK-ban lehetőséged nyílik majd mosógépek használatára, ezek használata ingyenes, neked csupán a mosószert kell biztosítanod. A mosókonyhát nyitó kulcsot a portán igényelheti bárki egy fényképes igazolvány leadásával. Ugyancsak a portán lehet intézkedni a vendégfogadás ügyében: ha látogatód érkezne, a portán igényelhetsz neki(k) vendégkártyát, mely belépést biztosít az épületszárnyak bejáratánál álló mágneskapukon.

A kollégiumban minden szobában van vezetékes internet-hozzáférés, melynek használatához előfizetés szükséges, erről a beköltözéskor további információt kapsz majd. Az ára egész félévre ~6000 Ft, ami nagyon barátságos ár.
A B épület alagsorában edzőterem, míg az A épület 8. emeletén kardio terem működik, ezek használata ugyancsak előfizetéshez kötött, de jóval kedvezőbb áron, mint a környékben található egyéb, ehhez hasonló helyek.

KEFIR

Itt nem a tejtermékről van szó, hanem a Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszerről, melyben a jövőben a kollégiumi ügyeidet intézed majd. A belépést a Címtáras azonosítóddal teheted meg. Kérdés esetén bátran írj az kollegium@emkhk.hu e-mail címre!

Öntevékeny körök

A kollégiumban 16 úgynevezett öntevékeny kör működik, mely tulajdonképpen hallgatók egy csoportja közös érdeklődési körrel. Találhatók fotózással (Képítő Fotókör), videók készítésével (VVS), rádiózással (Radio Oranzs) vagy akár újságírással (Karima) foglalkozó körök, de beléphetsz akár a KVZoo csapatába vagy a második félévtől a Mentorgárdába.

Léteznek úgynevezett bulikörök is, az ő tevékenységük rendezvények szervezése a félév során a VPK Nagytermében. Ilyen körünk összesen 3 van, név szerint Palibácsi, Vásárhelyi Klub és WhiteFül. A kollégistáknak saját szórakozóhelyük van az alagsorban, mely a Drönk névre hallgat és heti több alkalommal is kinyit. A Vásárhelyi Hang- és Fénykör (VHFK) tagjai segítik a buliköröket a rendezvények lebonyolításának technikai hátterével.

Ha más módon segítenél másokon és értesz egy kicsit a számítástechnikához, beléphetsz a VPKNet soraiba. Ha sporttal foglalkoznál, a te helyed a Vásárhelyi DSK tagjai között van, számos tagozatuk van, melyek szerteágazó lehetőségeket nyújtanak.

Hogyha gyakran olvasol vagy szeretnél egy csöndes helyet a tanuláshoz, a Vásárhelyi Könyvtár helyiségét keresd, ha viszont másokkal, csapatban vennéd át a nehezen érthető anyagot vagy épp készítenéd el a beadandó rajzházidat, a Tanuló Kör ajánlatos a számodra.

Ha tanulás mellett belefolynál a szakmai berkekbe és a tanórán látottakon kívül tovább ismerkednél az építőmérnökséggel, lépj be a Zielinski Szilárd Szakkollégium egyik tagozatába.

A lehetőségek végtelenek, a szórakozás garantált! Ne félj tőlük, szeretettel várnak!

Küldj nekünk üzenetet!