Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium 2015. július 6. és 12. között rendezi meg első nyári egyetemét Interdisciplinary understanding of normativism in economic research 

​ ​

 címmel.

A hallgatók egy egyhetes, hétfőtől vasárnapig tartó programban vehetnek részt, amelyre neves előadókat hívtunk meg. A résztvevő hallgatókat semmilyen költség nem terheli.

Nyári egyetemünkre olyan hallgatókat várunk, akik…

  • … érdeklődnek a közgazdaságtan és a politika iránt.
  • … már sikeresen befejezték BA tanulmányaikat (bármilyen tudományterületen).
  • … Csehországból, Magyarországról, Romániából vagy Szlovákiából származnak.

A nyári egyetem nyelve az angol.

​A nyári egyetemet a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósítjuk meg.​

 

Kérdésfelvetés

A nyári egyetem főleg arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan képződnek le az egyes tudományos paradigmák a mindennapokban (főként a közgazdaságban és a politikában), valamint hogy hogyan jelenik meg a normativizmus a politikatudomány és a közgazdaságtan területén.

Az elméleti kérdések mellett természetesen olyan konkrétumokra is keressük majd a választ, mint például hogy milyen lehetőségei vannak a V4-régiónak az egyenlőtlenségek csökkentésére, vagy hogy kompatibilisek-e egymással korunk demokratikus és kapitalista rendszerei és milyen hatással lehetnek társadalmunkra, továbbá hogy milyen trendekre számíthatunk a jövőben ezzel kapcsolatban.

nyári egyetem tervezett programja

A hétfői ünnepélyes megnyitót követően kedden, szerdán és csütörtökön lesz 3-3-3 (egyenként másfél órás) előadás, pénteken és szombaton pedig a résztvevők a STRATAGEM szimulációs játékot játsszák majd. A STRATAGEM-et Dennis Meadows, A növekedés határai című tanulmány egyik szerzője, a New Hampshire-i Egyetem professzora fejlesztette ki. A játék során a résztvevők miniszterként hoznak döntéseket egy közepesen fejlett államban. A játék közel egy napig tart, összesen hatvan év fejlődését modellezi, amely során változatos, valós politikai vagy történelmi szituációkra is emlékeztető fordulatok következnek be az országok életében. A játék – hasonlóan a Növekedés Határai megközelítéséhez – az államok makrorendszereinek nem-lineáris működését modellezi, a játék célja pedig az, hogy ezt a működésmódot megértesse, valamint hogy fejlessze a hosszú távú gondolkodást, a csapatmunkát és azt a képességet, hogy a játékosok különböző nézőpontjukat össze tudják hangolni egy közös cél érdekében.

 

Meghívott előadók

– Hans-Dieter Klingemann (Germany, WZB)

– Lukas Macek (Sciences Po Paris)

– Frands Pedersen (Westminster University)

– Csák János (BME)

– Turner Anna (CEU)

– Pesuth Tamás (BCE)

… a lista folyamatosan bővül.

 

Jelentkezés és egyéb tudnivalók

– jelentkezés: a jelentkezőknek egy CV-t és egy motivációs levelet kell küldeniük a summeruni@szentignac.hu e-mail címre

– szállás: a szállás és az előadások egy Budapest központjában lévő 3*-os hotelben lesznek (Danubius Hotel Flamenco Budapest)

– a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium fedezi a résztvevők szállás és étkezési költségeit (napi 3 étkezés) és utazási költségét is V4-országokból, illetve Romániából

– még több információ: www.szentignac.hu/summeruni vagy summeruni@szentignac.hu